فهرست مطالب

Journal of Advances in Medical and Biomedical Research
Volume:19 Issue: 76, 2011

  • تاریخ انتشار: 1390/06/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • وحیده آقامحمدی خیاوی، بهرام پور قاسم گرگری*، اکبرعلی عسگرزاده صفحات 1-10
    زمینه وهدف

    افزایش هموسیستئین در دیابت با بدعملکردی اندوتلیال، مقاومت انسولینی، دیس لیپیدمی، کنترل ضعیف بیماری، نفروپاتی، ماکروآنژیوپاتی واسترس اکسیداتیو مرتبط می باشد. بنابراین در این مطالعه مشاهده ای سطوح پلاسمایی هموسیستئین بیماران بررسی شده و ارتباط آن با شاخص های بالینی، بیوشیمیایی و تغذیه ای مطالعه گردید.

    روش بررسی

    این مطالعه مشاهده ای روی 70 بیمار مرد دیابتی نوع 2 تحت درمان با داروی متفورمین (حداقل به مقدار 1500 میلی گرم در روز) انجام گرفت. افراد براساس هموسیستئین پلاسمایی به دو گروه تقسیم شدند: 31 بیمار با هموسیستئین پلاسمایی طبیعی، گروه 1 و 39 بیمار با هموسیستئین بیشتر از 15 میکرومول در لیتر، گروه 2 را تشکیل دادند.

    یافته ها

    بیش از نصف بیماران (1/55 درصد) دارای هموسیستئین پلاسمایی بیشتر از 15 میکرومول در لیتر بودند و همه بیماران فولات و B12 سرمی طبیعی داشتند. اختلاف فولات، ظرفیت تام آنتی اکسیدانی وکراتینین سرمی بین گروه های مورد مطالعه از نظر آماری معنی دار بود، ولی اختلاف شاخص های کنترل گلایسمیک و مقاومت انسولینی معنی دار نبود. در آنالیز رگرسیون چند متغیره با استفاده از هموسیستئین پلاسما به عنوان متغیر وابسته و دیگر متغیرهای بالینی و بیوشیمیایی مورد مطالعه به عنوان متغیرهای مستقل، غلظت هموسیستئین پلاسما وابسته به سن بیماران (344/0=β)، مقادیر سرمی کراتینین (351/0= β)، ویتامین B12 (235/0-= β)، ظرفیت تام آنتی اکسیدانی (285/0= β) و مالون دی آلدهید (245/0= β) بود. هموسیستئین با شاخص های کنترل گلایسمیک، مقاومت انسولینی و دریافت ویتامین های گروه B و کافئین ارتباط معنی دار نداشت.

    نتیجه گیری

    جهت بهتر مشخص شدن میزان هموسیستئین پلاسمایی و رابطه ی آن با ظرفیت تام آنتی اکسیدانی در بیماران دیابتی نوع دو به مطالعاتی که حجم نمونه ی بزرگتری داشته، ارتباط هموسیستئین را با همه ی شاخص های استرس اکسیداتیو در این بیماران بررسی کند، نیاز است.

    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، ظرفیت تام آنتی اکسیدانی، کنترل گلایسمیک، مقاومت انسولینی، هموسیستئین
  • مرجانه کریمی، فرشید دیوانی شیشوان، سید نورالدین موسوی نسب صفحات 11-17
    زمینه و هدف
    شکستگی های استئوپروتیک مشکل مهم سلامتی در جوامع کنونی است و با افزایش مرگ و میر و زیان اقتصادی همراه می باشد. اخیرا افزایش سطح هوموسیستئین پلاسما به عنوان فاکتور خطر مستقل شکستگی های استئوپروتیک مطرح شده است. این مطالعه با هدف مقایسه ی سطح خونی هوموسیستئین (Hcy)، فولات و ویتامین B12 در خانم های یائسه ساکن شهر زنجان با دانسیته ی استخوانی پایین و نرمال انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه ی مورد- شاهدی دانسیته ی معدنی استخوان (BMD) در 130 نفر خانم یائسه با روش DXA بررسی شد. این خانم ها در سال های 1385 تا 1386 به مرکز تراکم استخوان شهر زنجان مراجعه کرده بودند. زنان مورد بررسی به دو گروه مورد 1- ≥ t-score (67=N) و گروه شاهد 1- < t-score (63=N) تقسیم شدند. سطح سرمی Hcy، فولات و B12 هر دو گروه در حالت ناشتا تعیین شد. BMD گردن فمور (FN) و مهره ی کمری (LS)، به همراه سایر داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری 5/11 SPSSو آزمون های T مستقل و فیشر و ضریب همبستگی اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    میانگین سنی این زنان 6±1/58 سال بود. بر طبق ارزیابی های به عمل آمده، میانگین سطح Hcy در گروه مورد 4/9±98/16 و در گروه شاهد 1/7±39/12 میلی مول در لیتر بود (002/0=P). میانگین سطح ویتامین B12 در گروه مورد 801±2/598 و در گروه شاهد 410±2/551 پیکو گرم در لیتر بود (007/0=P). با توجه به عدم توزیع نرمال ویتامین B12 از آزمون Mann-Whitney استفاده شد و اختلاف معناداری به دست آمد. میانگین سطح فولات سرمی در گروه مورد 9/2±2/5 و در گروه شاهد 9/2±5/6 نانو گرم در لیتر بود (017/0=P). هر سه فاکتور Hcy فولات و B12 ارتباط معناداری با کاهش BMD داشتند. میزان LS-Tscore با سطح Hcy رابطه ی عکس داشت و میزان FN-T score با سطح فولات و B12 ارتباط مثبت داشت. از نظر ارتباط بین Hcy فولات و B12، این ارتباط فقط بین فولات و B12 دیده شد، به نحوی که با افزایش سطح فولات سرمی میزان ویتامین B12 نیز افزایش می یافت.
    نتیجه گیری
    این اطلاعات مطرح کننده ی نقش مهم فولات، Hcy و ویتامین B12 در کاهش دانسیته ی استخوانی زنان منوپوز می باشد. این که این همراهی نشان دهنده ی یک رابطه ی علت و معلولی است یا خیر، نامعلوم است و نیازمند مطالعات بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: هوموسیستئین، فولات، ویتامین B12، BMD
  • صمد قدرتی، سید نورالدین موسوی نسب، بابک پزشکی، احمد حرمتی صفحات 18-30
    زمینه و هدف
    آسم یکی از شایع ترین بیماری های مزمن در سراسر دنیاست که در برخی موارد خود را به صورت سرفه مزمن نشان می دهد و هیچ گونه علامت بالینی دیگری ندارد. اصطلاح گونه ی سرفه ای آسم (CVA) به این نوع از بیماری گفته می شود که تنها با سرفه ی مزمن بروز می کند. این پژوهش با هدف تعیین شیوع گونه سرفه ای آسم در بیماران مبتلا به سرفه مزمن مراجعه کننده به درمانگاه ریه ی بیمارستان ولیعصر (عج) زنجان انجام گردید.
    روش بررسی
    به این منظور تعداد 92 بیمار مبتلا به سرفه ی مزمن مراجعه کننده به درمانگاه ریه ی بیمارستان ولیعصر که از نظر سایر علل سرفه ی مزمن بررسی شده، موردی نداشتند، انتخاب شده و توسط تست تحریکی متاکولین تحت ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    از 92 بیمار انتخاب شده 24 نفر (1/26 درصد) تست متاکولین مثبت داشتند به عبارتی میزان حداکثر جریان هوای بازدمی آن ها در ثانیه ی اول بعد از تست متاکولین مساوی یا بیش از 20 درصد افت داشت. از نظر آماری بین مثبت شدن تست و شغل افراد (003/0=P) و میزان تحصیلات (001/0=P) ارتباط معناداری به دست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع 26 درصدی C VA در میان بیماران مبتلا به سرفه ی مزمن شاید بتوان چنین نتیجه گیری کرد که CVA یکی از علل عمده ی سرفه ی مزمن می باشد و تشخیص و درمان این تعداد از بیماران نیز حایز اهمیت است. ولی هنوز علل ناشناخته دیگری وجود دارد که نیاز به بررسی بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: آسم، سرفه مزمن، تست متاکولین
  • سوسن کلاهی، امیر قربانی حق جو، مرضیه جنگی قره قشلاقی صفحات 31-36
    مقدمه
    بیماری آرتریت روماتویید، بیماری التهابی شایعی می باشد که همراه با تخریب مفصلی، اختلال حرکتی و کاهش طول عمر همراه است. هپسیدین پروتئین فاز حاد می باشد که به واسطه ی IL6 در شرایط التهابی افزایش می یابد و از طریق تنظیم متابولیسم آهن باعث افزایش آن در داخل سلول می شود. هدف از این مطالعه ارزیابی تغییرات سطح سرمی هپسیدین و ارتباط آن با سطح فاکتورهای التهابی وفعالیت بیماری آرتریت روماتویید بود.
    روش بررسی
    مطالعه به روش تحلیلی، توصیفی در بین 45 زن مبتلا به بیماری آرتریت روماتویید بدون مصرف دارو و 45 زن سالم انجام گرفت. سطح سرمی هپسیدین، فریتین، هموگلوبین،TNF، مالون دی آلدیید (MDA) وhsCRP برای هر دو گروه اندازه گیری شد و میزان فعالیت بیماری از فرمول DAS 28-3(CRP) محاسبه شد.
    یافته ها
    سطح سرمی هپسیدین، hsCRP، TNF-α و MDAبالاتر از گروه کنترل بود. (به ترتیب 028/0P=، 001/0P=، 001/0P=، 014/0P=) بین سطح سرمی هپسیدین و MDAبا DAS Hb، TNF-a، hsCRP،، مدت بیماری و تعداد مفاصل درگیر، مفاصل دردناک و متورم در بیماران آرتریت روماتویید ارتباط معناداری وجود نداشت. اما بین هپسیدین با فریتین بالای 60 نانو گرم در میلی لیتر در بیماران آرتریت روماتویید ارتباط معنادار از لحاظ آماری وجود داشت (03/0 P= و57/0 r=).
    نتیجه گیری
    نتایج این بررسی حاکی از آن است که اندازه گیری غلضت سرمی هپسیدیتن و فریتین در کنار تعیین غلضت سرمی فاکتور های التهابی و سایر علایم بالینی در تشخیص و پیش بینی وقوع آنمی و آترواسکلروز ناشی از آن در بیماران با آرتریت روماتویید مفید خواهد بود.
    کلیدواژگان: آرتریت روماتویید، هپسیدین، فریتین
  • عیسی عبدی راد، مرتضی باقری، فریناز فرهودی صفحات 39-49
    زمینه و هدف
    جهش در ژن GJB2 شایع ترین علت ناشنوایی حسی- عصبی غیرسندرمی با الگوی توارث جسمی در بسیاری از جمعیت ها می باشد. هدف از این مطالعه بررسی میزان جهش های 35delG، 167delT، M34Tو 235delCدر جمعیت استان آذربایجان غربی بود.
    روش بررسی
    129 بیمار از 96 خانواده وارد مطالعه شدند. تکنیک های ASO-PCR و PCR-RFLPبرای تعیین کردن جهش ها اجرا شد.
    یافته ها
    در کل 89/65 درصد از بیماران به صورت تک گیر و بقیه (11/34 درصد) به صورت فامیلی بودند. 6 بیمار از 8 بیمار با جهش 35delG و 1 بیمار با جهش 235delC، حاصل ازدواج فامیلی بودند. جهش 35delG در 8، جهش های 167delT و M34T در هیچکدام و جهش 235delC در 1 خانواده مشاهده شد. به عبارت دیگر 13 کروموزوم از 258 کروموزوم، حاوی جهش 35delG بودند. برای جهش 35delG، 5 نفر هموزیگوت و سه نفر هتروزیگوت بودند. یعنی در حدود 04/5 درصد از بیماران جهش 35delG علت اصلی ناشنوایی می باشد. 1کروموزوم از 258 کروموزوم (39/0 درصد) جهش هتروزیگوت 235delC را داشت.
    نتیجه گیری
    می توان نتیجه گرفت که ژن و یا جهش های دیگری در ایجاد ناشنوایی غیر سندرمی جسمی مغلوب در جمعیت استان آذربایجان غربی دخیل می باشند.
    کلیدواژگان: ناشنوایی غیر سندرمی، 35delG، 167delT، M34T، 235delC، ژن GJB2
  • علیرضا وحیدی، محمد علی خلیلی، امید امینی راد صفحات 50-59
    زمینه و هدف
    یکی از علل ناباروری مردان عدم تحرک مناسب اسپرم است. برای بهبود آن می توان در تکنیک های آزمایشگاهی تولیدمثل (ART) آدنوزین را به محیط کشت اسپرم افزود. هدف از این مطالعه تعیین اثر دوزهای مختلف آدنوزین بر پارامتر تحرک در نمونه های انزالی افراد بارور و نابارور بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی از نوع آزمایشگاهی، تعداد 60 نمونه مایع منی مردان مراجعه کننده به مرکز ناباروری یزد، طبق دستورالعملWHO آنالیز و پارامترهای تعداد، مرفولوژی و تحرک اسپرم (سریع، آهسته و بی تحرک) در آن ها بررسی شده و بر اساس آن به دو گروه بارور و نابارور تقسیم شدند. نمونه ها پس از شستشو به روش Swim-up به 4 قسمت مساوی تقسیم و به هرکدام دوزهای 0، 2، 5 و10 میلی گرم آدنوزین اضافه و مجددا آنالیز میکروسکوپی شدند. نتایج با روش آماری Paired T-test وIndependent T-test تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در ارزیابی اولیه پارامترهای اسپرم به جز تحرک آهسته، تفاوت معنی داری داشتند. آدنوزین در گروه بارور سبب افزایش تعداد اسپرم در دوز 5 میلی گرم و افزایش تحرک سریع و کاهش اسپرم های بی تحرک در دوزهای 5 و10 میلی گرم و نیز کاهش درصد اسپرم با تحرک آهسته شد. در گروه نابارور این افزایش دوز تنها سبب بهبود تعداد اسپرم در دوز 5 نسبت به 2 میلی گرم گردید، و بر تحرک آهسته بی تاثیر بود. در تحرک سریع فقط دوز 5 موثر بود و دوز 10 میلی گرم اثری نداشت. همچنین در دوزهای 5 و10 میلی گرم کاهش اسپرم های بی تحرک معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    افزودن 5 میلی گرم آدنوزین به محیط کشت اسپرم می تواند سبب افزایش تحرک اسپرم پیشرونده ی مردان نابارور شود.
    کلیدواژگان: آدنوزین، تحرک اسپرم، ناباروری مردان
  • سید زهره ترابی، رضا عباس زاده، عاکفه احمدی افشار صفحات 60-68
    زمینه و هدف
    بیماری های اسهالی یک علت مهم مرگ و میر و سوء تغذیه در شیرخواران و کودکان در دنیا می باشد که منجر به هزینه ی اقتصادی و بار روانی بر والدین کودکان می شود. روی با افزودن ظرفیت جذبی سلول های پرزی روده و کاستن باکتری های گرم منفی روده ای و مهار ترشح کلر و بهبود ترمیم سلولی، سبب بهبود سریع تر اسهال در کودکان می گردد. مطالعه ی فعلی اثربخشی شربت سولفات روی خوراکی را بر روند درمان در کودکان مبتلا به گاستروآنتریت استان زنجان بررسی می کند.
    روش بررسی
    این مطالعه بصورت کارآزمایی دوسوکور تصادفی صورت گرفت که در مجموع تعداد 400 نفر از کودکان مبتلا به گاستروآنتریت حاد بستری شده به دو گروه مساوی 200 نفری در محدوده ی سنی 6 تا 24 ماه تقسیم شدند. گروه مداخله، روی را به صورت شربت سولفات روی خوراکی به میزان 5 میلی لیتر (22 میلی گرم) روزانه دریافت کردند، گروه شاهد نیز دارونما دریافت کردند. اطلاعات لازم در پرسشنامه، به دقت درمدت 10 روز ثبت گردید و با استفاده از تست های آماری Mann-Whitney U testو T-testمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین تعداد دفعات اسهالی در گروه مداخله کمتر از شاهد و میانگین افزایش وزن پس از 10 روز در گروه مداخله بیشتر از شاهد بود. در آزمون های آماری این اختلاف در هر 2 مورد معنی دار بوده (0001.0> P) ولی در مورد طول مدت بستری در بیمارستان و تعداد روزهای اسهالی تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که ارتباط معنی داری در تعداد دفعات اسهال و افزایش وزن در کودکان مبتلا به گاستروآنتریت حاد بستری شده تحت درمان با سولفات روی خوراکی وجود داشت. بنابراین پیشنهاد می شود که شربت سولفات روی خوراکی به مدت 10 تا 14 روز در زمان اسهال حاد آبکی کودکان تجویز گردد.
    کلیدواژگان: گاستروانتریت حاد، سولفات روی، کودکان
  • پارسا یوسفی، علی سیروس، زهرا مقدسی، فاطمه دره، اعظم آراوند صفحات 69-75
    زمینه و هدف
    عفونت دستگاه ادراری یکی از بیماری های شایع دوران کودکی است که می تواند عوارض جدی ایجاد کند. هدف از این تحقیق، بررسی میزان عود UTI در کودکان 1 ماه تا 12 سال مبتلا به عفونت ادراری بدون اختلالات مادرزادی به مدت سه ماه بعد از اتمام درمان بود.
    روش بررسی
    مطالعه به صورت نمونه گیری ساده و توصیفی _ مقطعی انجام شد. به مدت 3 ماه بعد از اتمام درمان جهت تعیین میزان بروز عود و عفونت مجدد در کودکان زیر 1 سال، 1 تا 6 سال و 6 سال تا 12 سال به تفکیک جنسی مبتلا به عفونت ادراری بدون اختلالات مادرزادی مراجعه کننده به کلینیک اطفال بیمارستان امیرکبیر اراک پی گیری انجام گردید.
    یافته ها
    از تعداد 250 مورد کودک مبتلا به UTI بدون اختلالات مادرزادی مراجعه کننده، 224 دختر (6/89 درصد) و 26 پسر (4/10 درصد) بودند. تعداد موارد عود، 17 نفر (8/6 درصد) بود که 15 مورد Relapse (2/88 درصد) و 2 مورد Reinfection (7/11 درصد) بود. در گروه سنی زیر 1 سال 2 مورد (7/11 درصد) عود، در گروه سنی بین 1 تا 6 سال 14 مورد (6/82 درصد) و در گروه سنی 6 تا12 سال 1 مورد (8/5 درصد) عود وجود داشت. ضمنا عود در ماه اول پس از قطع درمان وجود نداشت و بیشتر عود مربوط به ماه سوم (65 درصد) بود.
    نتیجه گیری
    به علت شیوع کم عود عفونت ادراری، درمان پروفیلاکسی در موارد بدون علت زمینه ای توصیه نمی شود و در کودکان و شیرخواران بدون علت زمینه ای وآنومالی مادرزادی کلیوی می توان با آموزش های لازم از عفونت ادراری پیشگیری نمود.
    کلیدواژگان: عفونت ادراری، پروفیلاکسی، عود عفونت ادراری
  • سید سینا اسلامی روشتی*، بهاء الدین اسلامی روشتی صفحات 76-83
    زمینه و هدف

    آفت مینور فراوانی زیادی دارد، چنانچه شیوعی بین 2 تا 50 درصد در جوامع مختلف برای آن گزارش شده است و از آن جا که بسیار دردناک است و درمان قطعی برای آن معرفی نشده است، از این رو تلاش در زمینه ی تهیه دارویی که این بیماری را کنترل نماید، بسیار مفید می باشد. هدف کلی در این طرح، تعیین میزان اثر بخشی ترکیب داروی گیاهی مورد و بادرنجبویه در کنترل و درمان آفت مینور بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه دوسو کور تصادفی با روش نمونه برداری مستمر، 137 بیمار مبتلا به آفت دهان که بیشتر از 4 روز از شروع زخم آفتی آن ها نگذشته بود به ترتیب مراجعه، در یکی از گروه های A (حاوی محلول 5 درصد اسانس مورد و بادرنجبویه در الکل اتیلیک 80 درجه) و B (حاوی محلول10 درصد اسانس مورد و بادرنجبویه در الکل اتیلیک80 درجه) یا C (حاوی دارو نما شامل الکل اتیلیک 80 درجه) قرار گرفتند.

    یافته ها

    براساس نتایج میانگین مدت زمان بهبودی کامل در مورد آفت های مینور در گروه A 5/3 روز، در گروه B5/7 روز و در گروه C 3/7 روز محاسبه شد که از این نظر اختلاف آماری معنی داری بین 3 گروه وجود داشت (0005/0 >P).

    نتیجه گیری

    در این مطالعه استفاده از ترکیب گیاهی بادرنجویه و مورد توانست به طور موفقیت آمیزی در درمان آفت دهان موثر واقع گردد. اما لازم است جهت به دست آمدن غلظت دقیق تر ترکیب مواد موثر مطالعه ی گسترده تری صورت گیرد.

    کلیدواژگان: مورد، بادرنجبویه، آفت دهان (مینور)، بیماری های دهان
  • عباسعلی نوریان، نوشین شعبانی*، سید نورالدین موسوی نسب، هاله رحمانپور صفحات 84-92
    زمینه و هدف

    اطلاعات موجود نشان می دهد که زنان باردار آلوده به تریکوموناس واژینالیس بیشتر در معرض خطر تولد نوزاد کم وزن و نارس قرار دارند. در این مطالعه ارتباط بین عفونت تریکوموناس واژینالیس با خطر تولد نوزاد کم وزن تعبیین گردید.

    روش بررسی

    در این مطالعه هم گروهی (کوهورت) گذشته نگر، 1000 زن باردار با سن بارداری 28 هفته یا بیشتر، در دو بیمارستان شهر زنجان، در زمان وضع حمل از نظر عفونت تریکومونیازیس به دو روش کشت و میکروسکوپی مورد ارزیابی قرار گرفتند. تمامی زنان آلوده (33 نفر) و 107 زن غیر آلوده که به روش نمونه گیری هدفدار از نوع سهمیه ای انتخاب شده بودند، با یکدیگر مقایسه شدند. مشخصات دموگرافیک و پارامترهای زنان و زایمان با استفاده از پرسشنامه گردآوری شده و مورد ارزیابی قرار گرفتند. سپس وزن تولد نوزادان از پرونده مادران استخراج و درج گردید.

    یافته ها

    میزان شیوع عفونت تریکوموناس واژینالیس 3/3 درصد (33 مورد) بود. میانگین سن بارداری زنان آلوده در زمان وضع حمل به طور معناداری کمتر از زنان غیر آلوده بود (5/4 ± 5/36 هفته در مقابل 9/1 ± 39 هفته، 009/0=P). پاریته بالاتر و شهرنشینی با افزایش معنادار خطر تریکومونیازیس واژینال همراه بود (05/0P<). هیچ ارتباط آماری معناداری بین عفونت تریکوموناس واژینالیس با سطح تحصیلات، روش زایمان، میزان درآمد خانوار و فراوانی موارد وزن کم هنگام تولد (LBW) مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    عفونت تریکوموناس واژینالیس با سن کم بارداری در زمان وضع حمل و پاریته بالاتر مرتبط است و هیچ رابطه ای بین تریکومونیازیس مادران باردار و کم وزنی نوزادان آن هادر سه ماهه اخر بارداری مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: تریکوموناس واژینالیس، زنان باردار، وزن کم هنگام تولد (LBW)
  • محمدرضا بیگدلی، مهدی رهنما صفحات 93-103
    زمینه و هدف
    مطالعات اخیر نشان می دهد که ایسکمی تحت کشنده مغز را در برابر عوامل آسیب رسان محافظت می کند. در این مطالعه، اثر ایسکمی گذرا شریان میانی مغز (tMCAO) بر حجم آسیب بافتی، استحکام سد خونی- مغزی، و ادم مغزی مورد بررسی قرارگرفت.
    روش بررسی
    رت ها به چهار گروه اصلی هر یک به تعداد 21 عدد تقسیم شدند. گروه اول به عنوان مدل پیش شرطی سازی ایسکمی روز اول در معرض ایسکمی های گذرای 10 دقیقه ای در شریان مرکزی (tMCAO) قرار گرفت و بعد از 24 ساعت ایسکمی 60 دقیقه ای دریافت می کرد. گروه دوم به عنوان گروه کنترل در روز دوم تنها ایسکمی 60 دقیقه شریان مرکزی را دریافت کرد. گروه سوم به عنوان گروه شم جراحی تنها ایسکمی 10 دقیقه ای گذرا را در روز اول دریافت نمود. گروه چهارم بدون هیچ گونه جراحی به عنوان گروه فاقد رپرفیوژن انتخاب شد که هیچ کدام از جراحی های فوق را دریافت نکرد. در روز سوم، هر گروه اصلی به منظور ارزیابی حجم آسیب مغزی، استحکام سد خونی مغزی، و ادم مغزی به سه زیر گروه هر کدام 7 حیوان تقسیم شدند (21 حیوان) تا نقص های نورولوژیک، حجم آسیب بافتی، استحکام سد خونی مغزی و ادم مغزی ارزیابی شود.
    یافته ها
    یافته های ما نشان داد که ایسکمی گذرا نقص های نورولوژیک، حجم آسیب بافتی، استحکام سد خونی مغزی، و ادم مغزی را بهبود می بخشد.
    نتیجه گیری
    ایسکمی گذرا با کاهش نقص های نورولوژیک، حجم آسیب بافتی، استحکام سد خونی مغزی، و ادم مغزی مرتبط است، که بدین وسیله نقش فعالی در پیدایش پدیده ی حفاظت مغزی ایفا می کند.
    کلیدواژگان: پیش شرطی سازی، ایسکمی، سکته ی مغزی، حفاظت عصبی
  • کورش امینی، غلامعلی تقیلو، حسین باقری، رمضان فلاح، فرهاد رمضانی بدر صفحات 104-116
    زمینه و هدف
    تحقیقات پرستاری تاثیر به سزایی در افزایش کیفیت مراقبت ها دارد. یکی از راهکارهای گسترش به کارگیری تحقیقات و تغییر در عملکرد جاری پرستاران، شناسایی موانع و سپس به کارگیری اقدامات مناسب برای کاهش این موانع می باشد. بنابراین مطالعه ی حاضر، با هدف تبیین ادراکات پرستاران کارشناس و فارغ التحصیل در خصوص موانع به کارگیری تحقیقات در بیمارستان های آموزشی شهر زنجان صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی داده ها با استفاده از مقیاس موانع عملکرد مبتنی بر شواهد فانک جمع آوری شد. نمونه های پژوهش را 170 پرستار شاغل در بیمارستان های آموزشی شهر زنجان تشکیل می دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و تحلیلی استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج مطالعه، سه مانع مهم به کارگیری نتایج تحقیقات در بالین از دیدگاه پرستاران، عدم وجود تسهیلات لازم برای به کارگیری یافته های تحقیقات انجام شده (3/65 درصد)، نبود وقت کافی برای اجرایی کردن عقاید جدید (7/64 درصد)، و نداشتن فرصت لازم برای خواندن پژوهش ها و مقالات پژوهشی (4/62) بود. در ضمن بین درک از موانع به کارگیری نتایج تحقیقات در پرسنل پرستاری بر اساس متغیرهای جمعیت شناختی تفاوت معناداری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه توصیه می شود که سیستم بیمارستان های آموزشی زنجان برای تامین تسهیلات و در اختیار گذاشتن وقت لازم به منظور مطالعه و به کارگیری نتایج تحقیقات توسط پرستاران تغییر یابد.
    کلیدواژگان: عملکرد مبتنی بر شواهد، به کارگیری تحقیقات، تحقیقات پرستاری
|
  • Aghamohammadi V., Pourghassem Gargari B., Aliasgharzadeh A. Pages 1-10
    Background And Objective

    In patients with diabetes, elevated homocysteine levels have been reported to be associated with endothelial dysfunction, insulin resistance, dyslipidemia, poor control of disease, nephropathy, macroangiopathy and oxidative stress. Thus, this observational study was performed to determine the plasma homocysteine level and its correlation with clinical, biochemical and nutritional variables.

    Materials And Methods

    This study was performed on 70 men with type 2 diabetes under metformin (at least 1500 mg daily) treatment. Regarding plasma homocysteine, patients were divided into two groups: 31patients with normal homocysteine (group 1: Hcy<15 µmol/L) and 39 patients with hyperhomocysteinemia (group 2: Hcy>15 µmol/L).

    Results

    55.1% patients had hyperhomocysteinemia but none of them had folate and B12 deficiency. Significant differences between the two groups were found for serum folate, total antioxidant capacity and creatinine. No differences were found for insulin resistance and glycemic control. Multiple stepwise linear regression analysis using plasma homocysteine as a dependent variable and all other clinical and laboratory parameters as independent variables indicated that age (β=0.344), creatinine (β=0.351), vitamin B12 (β=0.235), total antioxidant capacity (β=0.285) and malondialdehyde (β=0.245) were independently associated with homocysteine concentration. No correlation was found between the homocysteine and glycemic control, HOMA-IR and intake of B vitamins and caffeine.

    Conclusion

    Further studies with a large sample size are required to assess the association of plasma homocysteine with total antioxidant capacity and other biomarkers of oxidative stress in type2 diabetes.

  • Karimi M., Divani Shishvan F., Mousavinasab N Pages 11-17
    Background And Objective
    Osteoporotic fractures are major health problems in contemporary societies which are associated with increased morbidity and mortality and substantial economic costs. Recently, increased plasma homocysteine (Hcy) level has been suggested as an independent risk factor for osteoporotic fractures. This study aimed to compare the level of plasma homocysteine, folate and vitamin B12 in Iranian postmenopausal women with low and normal bone mineral density (BMD).
    Materials And Methods
    In this case-control study which was performed from August 2006 to May 2007, BMD of 130 Iranian postmenopausal women were measured by dual energy X- ray absorbtiometry (DXA). The subjects were assigned to one of the two groups of case (BMD < -1; n= 67) and control (BMD ≥ -1; n=63). Fasting plasma Homocysteine, folate and vitamin B12 were also determined. BMD at the neck of femur and lumbar spine, together with other collected data were analyzed with SPSS and T- test.
    Results
    The mean age of the subjects was 58.1 ± 6 years. The mean of Hcy level in the case group was 16.98±9.4 and in the control group was 12.39 M mol/L. The mean of vit-B12 in the case group was 598± 801 and in the control group was 551.2±410 Pg/L. Mann-Whitney test exibited a significant difference. The mean of serum folate level in the case group was 5.2±2.9 and in the control group was 6.5±2.9 Ng/L. Hcy, folate and B12 were significantly related to low BMD. LS –T score was negatively related to Hcy level and FN T-score had a positive relation with folate and B12 (p=0.002, p=0.017 and p=0.007, respectively). There was a relationship between folate and B12 and with increasing serum folate level, B12 level increased, too.
    Conclusion
    The results suggest an association of vitamin B12 and folate with BMD. Whether this relationship is causal, remains unclear and demands further study.
  • Ghodrati S., Mousavinasab N., Pezeshki B., Hormati A. Pages 18-30
    Background And Objective
    Asthma is one of the most common chronic diseases that in some cases it is manifested as chronic coughs without any other symptoms. Cough variant asthma (CVA) is an occult form of asthma of which, the only sign or symptom is chronic cough and therefore should always be considered in the differential diagnosis of chronic coughs. The aim of the present study was to detect the prevalence of cough variant asthma (CVA) among patients with chronic and persistent coughs.
    Materials And Methods
    This study was performed in the respiratory outpatient clinic at Vali-e Asr Hospital of Zanjan, Iran, during 2009. Methacholine challenge test was carried out in 92 patients suffering from chronic coughs. CVA was diagnosed as chronic coughs without wheezing or any apparent cause which had persisted for more than 8 weeks, with a normal CXR and spirometry but with bronchial hyper-responsiveness to methacholine, based on % 20 drop in FEV1 before and after methacholine challenge test.
    Results
    Of the 92 patients suffering from chronic cough, 24 patients (%26.1) satisfied the criteria for CVA and had positive methacholine challenge test. There was a significant association between patient's job (P=0.003) and education (P=0.001) and positive test.
    Conclusions
    These findings suggest that CVA is a common etiology for chronic cough and its early diagnosis and treatment is significantly important to prevent progression of the disease to classic asthma.
  • Kolahi S., Ghorbanihaghio A., Jangi Gheshlagh M Pages 31-36
    Background And Objectives
    Rheumatoid arthritis (RA) disease is a common inflammatory arthritis associated with joint destruction, motor disorder, and decreased life span. Hepcidin is an acute phase reactant protein which increases in inflammatory conditions mediated by IL-6 and its concentration elevates within the cell through regulating iron metabolism. The aim of this study was to evaluate the serum hepcidin and its association with acute-phase proteins and disease activity in patients with rheumatoid arthritis.
    Materials And Methods
    In this case control study, 45 women with rheumatoid arthritis without prior therapy and 45 healthy individuals were investigated. After the physical examination and assessment of the disease activity based on DAS28-3(CRP) questionnaire, serum levels of hepcidin, TNF-α, hsCRP, ferritin, hemoglobin, and MDA (Malondialdehyde) were determined.
    Results
    Serum levels of hepcidin, MDA, TNF-α and high-sensitivity C-reactive protein (hsCRP) were higher in RA patients than the control group (P=0.028, P=0.001, P=0.001, P=0.014). Hepcidin and MDA levels did not correlate with the disease activity scores and TNF-α, hcCRP, and hemoglobin levels in the RA group. Hepcidin was significantly correlated with the serum levels of ferritin higher than 60 ng/ml (r=0.57, P=0.031).
    Conclusion
    From the results of this study it can be concluded that serum hepcidin and ferritin concentrations could be a useful laboratory marker in confirmatory diagnosis of anemia and atherosclerosis in patients with rheumatoid arthritis.
  • Abdi Rad I., Bagheri M., Farhoudi F. Pages 39-49
    Background And Objective
    Mutations in GJB2 gene is the most common cause of autosomal recessive non-syndromic hearing loss in many populations. The aim of this study was to determine the frequency of 35delG, 167delT, M34T, 235delC mutations in West Azarbaijan population.
    Materials And Methods
    129 patients from 96 families were studied. Mutations were detected using ASO-PCR and PCR-RFLP methods.
    Results
    Totally, 65.89% of cases were sporadic and the remaining (34.11%) were familial. Six out of 8 cases with 35delG mutation and one case with 235delC mutation were offspring of consanguineous union. Mutations of 35delG were detected in 8 families. 167delT and M34T mutations were not found but 235delC was detected only in one family. On the other hand, 13 out of 258 chromosomes had 35delG mutations. Five patients were homozygous and 3 were heterozygous for 35delG mutation. It means that, in 5.04% of the patients the major reason for hearing loss was 35delG mutation. One out of 258 (0.39%) chromosomes had heterozygous 235delC mutation.
    Conclusion
    It can be concluded that the other genes or mutations could result in autosomal recessive non-syndromic hearing loss in West Azerbaijani population.
  • Vahidi Ar, Khalili Ma, Amini-Rad O. Pages 50-59
    Background And Objective
    One of the causes of male infertility is the lack of proper mobility. One way to deal with this problem is to add adenosine to human sperms in the laboratory. Therefore, this study aimed to determine the effect of different doses of adenosine on sperm motility in the ejaculates of fertile and infertile individuals.
    Materials And Methods
    In this experimental laboratory study, 60 samples of seminal fluid of infertile and fertile men who referred to Yazd Infertility Center were analyzed according to WHO guidelines. Sperm counts, morphology and motility (fast, slow and immotile) were studied. After using Swim-up technique, the washed samples were divided into 4 groups, containing doses of 0, 2, 5 and 10 mg adenosine. The sperm parameters were evaluated after the addition of adenosine. Data were analyzed statistically using paired T-test and independent T-test.
    Results
    The initial assessment indicated significant differences in sperm parameters, except for slow motility between the two groups. In fertile group, dose of 5 mg adenosine increased sperm count, and rapid motility, but lowered the rates of sperm immotility at doses of 5 and 10 mg. In the infertile group, sperm count improved at dose of 5 mg adenosine, but it showed no effect on slow sperm motility. 5 mg adenosine also improved rapid sperm motility, but dose of 10 mg had no effect. Both 5 and 10 mg adenosine significantly lowered rates of immotile sperms.
    Conclusion
    Based on the results of this study, it can be concluded that addition of 5 mg adenosine to washed sperms can improve sperm motility of infertile men in vitro.
  • Torabi Sz, Abbaszadeh R., Ahmadiafshar A. Pages 60-68
    Background And Objective
    Gastroenteritis is a major cause of mortality and morbidity among infants and children around the world. Zinc with increasing the absorbent capacity of enteric villous cells and decreasing the enteric gram negative bacteria and blocking chloride excretion leads to cell healing and helps diarrhea to resolve faster. The present study evaluates the effect of oral zinc sulfate syrup on infants of the city of Zanjan- Iran.
    Materials And Methods
    In this randomized double blind trial, 400 hospitalized infants (age range of 6 to 24 months) with acute gastroenteritis were divided into two equal groups. The case group received 22 mg of daily oral zinc sulfate; whereas control group took the placebo. Data was gathered with questionnaires and recorded precisely over 10 days and then analyzed with independent statistical t-test and Mann-Whitney U-test.
    Results
    Findings indicated that the frequency of diarrhea in the case group was less than the control group and weight gain after 10 days in the case group was more than the control group (P<0.0001). Meanwhile, there was no significant difference in hospitalization period and duration of diarrhea.
    Conclusion
    The results of this study pointed out that there is a meaningful relation between times of diarrhea and weight gain in infants with acute gastroenteritis receiving oral zinc sulfate. Thus, prescription of zinc sulfate for infants with acute diarrhea for a period of 10 to 14 days is suggested.
  • Yousefi P., Cyrus A., Moghaddasi Z., Dorreh F., Aravand A Pages 69-75
    Background And Objective
    Urinary Tract Infection (UTI) is one of the most common diseases of childhood which may cause serious morbidity. We evaluated recurrence rate of UTI in children without congenital abnormalities who were at the age of 1 month to 12 years old.
    Materials And Methods
    This cross- sectional study was carried out for three months after the termination of the treatment in order to determine the rate of recurrence and re-infection in children (sex segregationation) at the age of 1 month to 6 years and 6 to 12 years who did not have any anatomical or functional urinary abnormalities at Arak Amir kabir Hospital.
    Results
    In total, 250 patients (224 girls and 26 boys) were evaluated. 17 girls had recurrences, of whom, 2 cases (11.7%) were under 1 year old, 14 cases (82.2%) had 1 to 6 years old and 1 case (5.8%) was in the 6 to 12 years old group. In the first month there was no relapse and most recurrences occurred through the third month (65%). All recurrences were symptomatic.
    Conclusion
    Due to low rate of recurrence of urinary infection in our study group, repeated cultures and prophylactic treatments is not recommended in children and infants without underlying congenital renal abnormalities. In such cases, UTI can be prevented by effective trainings.
  • Eslami Raveshty Ss, Eslami Raveshty Sb Pages 76-83
    Background And Objective

    Minor aphta has a high incidence in the populations ranging from 2-50%. In spite of its frequency and severity of discomfort, there is not an absolute treatment for it. So, the main objective of this study was to evaluate the efficacy of a herbal medicine in the control of Minor aphta.

    Materials And Methods

    In this double-blind, randomized study 137 patients with Minor aphta (with not more than four days from the onset) were selected and then placed into one of the groups of A (solution containing 5 percent Myrtus communis and Melissa officinalis in ethanol 80) and B (solution containing 10 percent Myrtus communis and Melissa officinalis in ethanol 80) or C (placebo containing ethanol 80).

    Results

    Mean duration for complete recovery in minor aphta was 3.5 days in group A, 7.5 days in group B and 7.3 days in group C. There were significant statistical differences among the three groups (p<0.0005).

    Conclusion

    The results of this study revealed that using a combination of Myrtus Communis and Melissa Officinalis plants was effective in the treatment of recurrent aphtous stomatits (RAS). In order to obtain the accurate concentrations of the ingredients of this compound, further studies are necessary.

  • Nourian A., Shabani N., Mousavinasab N., Rahmanpour H. Pages 84-92
    Background And Objective

    Available information suggests that pregnant women infected with Trichomonas vaginalis may be at increased risk of preterm delivery and low birth weight (LBW). This study evaluated the association between T. vaginalis infection and the risk of LBW.

    Materials And Methods

    In this cohort study, we evaluated 1000 pregnant women (gestational age ≥ 28 weeks) for trichomoniasis by using direct and culture methods at the time of delivery at two hospitals of Zanjan, Iran. All the infected women (33 cases) and non-infected women (107) who had been selected with purposive quota sampling were compared with each other. Questionnaires were used to collect demographic and obstetric parameters. Consequently, infant's weights were recorded using mothers’ files.

    Results

    The prevalence of T. vaginalis infection was 3.3% (33 cases). Mean gestational age of the infected women at the time of delivery was significantly less than the non-infected (36.5±4.5 weeks vs. 39±1.9 weeks; P= 0.009). Higher parity, and living in city were significantly associated with the increased risk of vaginal trichomoniasis (P< 0.05). No significant association was found between the T. vaginalis infection and degree of education, type of delivery, family income, and frequency of LBW.

    Conclusion

    The results of this study suggest that, T. vaginalis infection may be associated with low gestational age and higher parity at the time of delivery. However, no significant association was found between the T. vaginalis infection and LBW in the third trimester of pregnancy.

  • Bigdeli Mr, Rahnema M Pages 93-103
    Background And Objective
    Recent studies suggest that sub-lethal ischemia protect the brain from subsequent ischemic injuries. This study was an effort to identify and shed light on the nature of changes in the blood brain barrier permeability and brain edema.
    Materials And Methods
    Rats were divided into four main experimental groups, each of 21 animals. The first group acted as a model of ischemic preconditioning which was subjected to 10 minutes of temporary middle cerebral artery occlusion in the first day (tMCAO) and in the second day, was subjected to 60 min middle cerebral artery occlusion (MCAO). The second group acted as a control group and did not receive any surgery except 60 min middle cerebral artery occlusion in the second day. The third group served as a sham group, and was subjected to surgery with 10 min of temporary middle cerebral artery occlusion (tMCAO) in the first day. The fourth group remained intact and was not subjected to any surgery. Each main group subdivided into three subgroups (n=7) for infarct volume (n=21), blood brain barrier permeability, and brain edema. After 24 hours, each main group was subjected to 60min of right MCAO occlusion. Then, neurologic deficit score (NDS), infarct volume, blood brain barrier permeability, and brain edema were assessed in the subgroups.
    Results
    Preconditioning with tMCAO decreased NDS and infarct volume, brain barrier permeability, and brain edema.
    Conclusion
    Temporary middle cerebral artery occlusion (tMCAO) is associated with neurologic deficit scores, infarct, blood brain barrier permeability, and brain edema consistent with an active role in the genesis of ischemic protection.
  • Amini K., Taghiloo G., Bagheri H., Fallah R., Ramazani Badr F. Pages 104-116
    Background And Objective
    Nursing research plays an outstanding role in the quality of care. One strategy to put the research into practice and change current practice is to identify barriers and then implement tailored interventions to reduce them. Therefore, the purpose of this study was to describe Registered Nurses perceptions of barriers to utilization of research results at University affiliated and educational hospitals of Zanjan, Iran.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study data were collected using the Funk’s Evidence Based Practice Barriers Scale. Sample of the study consisted of 170 graduate nurses employed in Zanjan Educational Hospitals. Descriptive and inferential statistics were applied to analyze the data.
    Results
    According to the research results, the first three important barriers were insufficient facilities (65.3%), lack of time to read research results (64.7%), and insufficient time on the job to implement new ideas (62.4%). However, perceptions of barriers to research utilization did not show a significant difference based on demographic variables of the nursing staff.
    Conclusion
    It is highly recommended that the Zanjan hospitals education styles should be modified in order to provide the nurses with sufficient facilities and time to read and implement recent research findings.